U bent hier

Onderhoudsmecanicien

Je staat in voor de goede werking van het mechanisch gedeelte van werktuigen, installaties en traditioneel of geautomatiseerd productiemateriaal. Je voorkomt defecten of herstelt ze.

Je gaat voort op de aanwijzingen van je baas, de informatie van de gebruiker en de technische dossiers van de machines. Je bent soms ook betrokken bij andere taken, zoals het installeren, het opstarten en het bedrijfszekerder maken van de machines.

Je werkt doorgaans alleen, soms in een ploeg, in een atelier, een productiewerkplaats of bij klanten. Je bent meestal onafgebroken beschikbaar. Soms werk je met zware lasten. Je past de veiligheidsvoorschriften strikt toe.
Werkritme en werktijden worden bepaald door de productievereisten. Je onderkent problemen en lost ze op. Doorgaans heb je regelmatige werkuren, soms met wachtdienst. Nachtwerk en ploegenarbeid komen ook voor.

Meer informatie over de functie van onderhoudsmecanicien vind je in de beroepenfiche van VDAB.

De opleiding bestaat uit volgende onderdelen of modules:

  • Basis elektriciteit
  • Basis metaal
  • Basis lassen
  • Mechanisch onderhoud
  • Monteren
  • Draaien
  • Frezen

Wie voor alle modules slaagt, behaalt het certificaat onderhoudsmecanicien. De combinatie van dit certificaat met een certificaat algemene vorming, leidt tot een diploma secundair onderwijs.

Deze praktijkopleiding wordt georganiseerd bij VDAB in Vlaams-Brabant:

-Heverlee, in samenwerking met CVO VTI Leuven. De Algemene Vorming wordt georganiseerd door CVO Leuven-Landen. Geïnteresseerd? Kom dan naar een infosessie. Stuur hiervoor een mail naar Wim Goethuysen, servicemanager, wim.goethuysen@vdab.be of bel 016 38 00 00.
Deze opleiding in Heverlee start opnieuw in september 2016 en februari 2017..

-Vilvoorde, in samenwerking met CVO Strombeek-Grimbergen. De Algemene Vorming wordt georganiseerd door CVO Vilvoorde. Geïnteresseerd? Kom dan naar een infosessie op 8 juni (9u30), 5 juli, 18 augustus, 28 september, 25 oktober, 23 november, 22 december en 10 januari . Stuur hiervoor een mail naar Tine Doms, klantenconsulent VDAB, tine.doms@vdab.be. De opleiding in Vilvoorde start in januari 2017.